(0)

Σωστός Καθαρισμός Παπουτσιών - Καλύτεροι Τρόποι

καθάρισμα παπουτσιών

Ο σωστός καθαρισμός των παπουτσιών είναι πολύ σημαντικός. Εκτός από τη λάσπη και τις βρομιές θα πρέπει να απομακρύνονται μικρόβια, βακτήρια και γενικά όλοι οι μικροοργανισμοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κακοσμία των ποδιών.

Δες τους καλύτερους τρόπους για το πώς να καθαρίσεις σωστά τα παπούτσια σου ανάλογα με το υλικό τους. Διαφορετική φροντίδα χρειάζονται τα δερμάτινα, τα συνθετικά, τα υφασμάτινα και τα suede.

Πώς να καθαρίσεις τα υφασμάτινα παπούτσια


καθαρισμός υφασμάτινα παπούτσια

Τα υφασμάτινα παπούτσια είναι τα πιο συνηθισμένα. Το ύφασμα ως υλικό συνήθως επιτρέπει τη φυσική αναπνοή του δέρματος και βοηθάει στην απομάκρυνση των υδρατμών που εγκλωβίζονται μέσα στα παπούτσια.

Δυστυχώς όμως το ύφασμα είναι ένα υλικό που μπορεί να λερωθεί σχετικά εύκολα. Επίσης με τον καιρό μπορεί ο ιδρώτας των ποδιών να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης μικροοργανισμών που προκαλούν κακοσμία. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιβιώνουν στα παπούτσια και κάθε φορά που θα τα φοράς προκαλούν δυσάρεστες οσμές.

Διαδικασία καθαρισμού υφασμάτινων παπουτσιών


 • 1. Βούρτσισε ελαφρά το ύφασμα

 • Χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα βουρτσάκι παπουτσιών βούρτσισε τα παπούτσια σου όσο είναι στεγνά. Ο σκοπός αυτού του βήματος είναι να αφαιρεθούν όσο περισσότερο γίνεται η λάσπη, το χώμα και η σκόνη.

 • 2. Καθάρισε τη σόλα

 • Για τη σόλα από καουτσούκ πάρε μαγειρική σόδα και ανάμειξέ την με νερό έτσι ώστε να δημιουργήσεις μια πάστα. Με μια οδοντόβουρτσα πάρε λίγο υλικό και τρίψε τη σόλα. Ο σκοπός σε αυτό το στάδιο είναι να φύγουν οι πολλές βρομιές και όχι να καθαρίσουν εντελώς οι σόλες.

 • 3. Βάλε καθαριστικό λεκέδων στο ύφασμα

 • Στο ύφασμα των παπουτσιών μπορείς αν θέλεις να εφαρμόσεις λίγο καθαριστικό λεκέδων. Θα βοηθήσει στον καθαρισμό.

 • 4. Βάλε τα στο πλυντήριο (στο κρύο)

 • Γενικά αυτό το στάδιο είναι το πιο επικίνδυνο καθώς αν δεν γίνει σωστά μπορεί να καταστρέψει τα παπούτσια σου. Βάλε τα παπούτσια στο πλυντήριο μαζί με άλλα υφάσματα (όχι μόνα τους).

  Να επιλέξεις το πιο απλό πρόγραμμα που έχει το πλυντήριο. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι κρύα. Αν το νερό είναι ζεστό θα καταστρέψει τα παπούτσια (Οι κόλλες θα ξεκολλήσουν και τα παπούτσια θα παραμορφωθούν).

  Η ταχύτητα περιστροφής του πλυντηρίου να ρυθμιστεί σε αργές στροφές. Μην βάλεις σε καμία περίπτωση γρήγορη περιστροφή (στεγνώματος) που έχουν συνήθως τα προγράμματα των πλυντηρίων προς το τελικό τους στάδιο.

  Επίλεξε ένα ήπιο καθαριστικό και άφησε τα παπούτσια σου να πλυθούν. Μόλις το πρόγραμμα τελειώσει βγάλε τα και άφησέ τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Σε καμία περίπτωση μην τα στεγνώσεις με στεγνωτήριο ρούχων ή με πρόγραμμα που έχουν τα πλυντήρια - στεγνωτήρια.

  Μόλις τα παπούτσια σου στεγνώσουν, βάλε ένα ειδικό αποσμητικό παπουτσιών που σκοπό έχει να εμποδίσει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Έτσι όταν τα φορέσεις δεν θα μυρίζουν άσχημα. Καλό είναι να βάζεις αποσμητικό στα παπούτσια σου κάθε φορά πριν τα φορέσεις.

  Αν δεν μπορείς τη μυρωδιά των αποσμητικών υπάρχουν και κάποια που μυρίζουν πολύ λίγο. Ο σκοπός των αποσμητικών παπουτσιών δεν είναι να μυρίζουν ωραία αλλά να μην αναπτυχθούν μικρόβια (αντιμικροβιακή προστασία).

  Συμβουλή: Πολλά υποδήματα δεν επιτρέπεται καθόλου να μπουν στο πλυντήριο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πλυθούν στο χέρι με τη βοήθεια μιας λεκάνης.

Πώς να καθαρίσεις τα δερμάτινα παπούτσια


καθαρισμός δερμάτινα παπούτσια

Τα δερμάτινα παπούτσια μπορούν να φθαρούν πιο εύκολα από τα υφασμάτινα ωστόσο ευτυχώς ο καθαρισμός τους είναι πιο εύκολος. Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει τα εξής στάδια:


  1. Βούρτσισε τα παπούτσια με ένα βουρτσάκι

  Το στάδιο αυτό σκοπό έχει να αφαιρεθούν η πολλή σκόνη και η λάσπη που ενδεχομένως έχουν ξεραθεί πάνω στα παπούτσια. Η διαδικασία είναι απλή. Πάρε μια βούρτσα παπουτσιών και βούρτσισε τα παπούτσια σου στεγνά (χωρίς κάποιο υγρό ή νερό).

  2. Τρίψε με ένα στεγνό πανάκι

  Εφόσον έχεις βουρτσίσει πολύ καλά το δέρμα και έχει απομακρυνθεί η σκόνη και η λάσπη, το επόμενο βήμα είναι να τρίψεις τα παπούτσια σου με ένα στεγνό πανάκι. Το πανάκι αυτό θα αφαιρέσει τυχόν υπολείμματα που έχει αφήσει η βούρτσα.

  3. Τρίψε με ένα βρεγμένο πανάκι (χωρίς κάποιο καθαριστικό)

  Στη συνέχεια βρέξε το πανάκι και επανάλαβε τη ίδια διαδικασία με πριν. Το βρεγμένο πανάκι κολλάει περισσότερο πάνω στη σκόνη και την αφαιρεί πιο αποτελεσματικά.

  4. Άφησε τα δερμάτινα παπούτσια να στεγνώσουν

  Σε αυτό το βήμα απλά άφησε τα παπούτσια να στεγνώσουν μόνα τους. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις εδώ είναι να τους δώσεις αρκετό χρόνο έτσι ώστε να στεγνώσουν καλά.

  5. Εφάρμοσε γυαλιστικό (βερνίκι για δερμάτινα παπούτσια)

  Αυτό το στάδιο είναι που θα κάνει τη μεγάλη διαφορά. Μπορείς να πάρεις ένα βερνίκι για δερμάτινα παπούτσια ή ένα γυαλιστικό και να περάσεις τα παπούτσια σου. Αν το προϊόν είναι σε στερεή μορφή θα χρειαστείς μια βούρτσα για να το εφαρμόσεις. Πολλά προϊόντα είναι σε υγρή μορφή και έχουν σφουγγαράκι που το πιέζεις και διαβρέχεται από το βερνίκι.

  Συμβουλή: Μην βάλεις τα δερμάτινα παπούτσια σου στο πλυντήριο. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να τα χαλάσεις. Αν παρόλα αυτά αποφασίσεις να πάρεις το ρίσκο τότε να επιλέξεις όσον το δυνατόν πιο κρύο νερό πλύσης και σε αργή περιστροφή. Σε κάθε περίπτωση άφησε τα παπούτσια να στεγνώσουν μόνα τους στον ήλιο.

  Ακόμα καλύτερα είναι να αποφύγεις εντελώς το πλυντήριο και να τα πλύνεις σε ένα λεκανάκι με νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό.Πώς να καθαρίσεις τα συνθετικά παπούτσια


καθαρισμός συνθετικά παπούτσια

Τα συνθετικά δέρματα είναι πιο ανθεκτικά από τα αληθινά δερμάτινα. Ο τρόπος καθαρισμού τους δεν διαφέρει αρκετά. Η διαδικασία είναι η εξής:

 • 1. Βούρτσισε το συνθετικό δέρμα με μια βούρτσα

 • Για τον καθαρισμό των παπουτσιών με συνθετικό δέρμα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να τα βουρτσίσεις με μια βούρτσα (στεγνό βούρτσισμα). Ο σκοπός είναι να φύγουν οι πολλές βρομιές (σκόνη, λάσπη, κτλ)

 • 2. Σκούπισε με ένα στεγνό πανί

 • Πάρε ένα στεγνό πανάκι και τρίψε καλά το συνθετικό δέρμα έτσι ώστε να απομακρυνθεί εντελώς η σκόνη που ξεκόλλησε από το προηγούμενο στάδιο αλλά δεν έχει φύγει από την επιφάνεια.

 • 3. Καθάρισε με ένα βρεγμένο πανάκι

 • Σε αυτό το βήμα βρέξε το πανάκι σου και στράγγιξέ το καλά. Τρίψε το συνθετικό δέρμα των παπουτσιών έτσι ώστε να αφαιρέσεις όλους του λεκέδες. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκέτο νερό ή και να βάλεις μέσα ένα ήπιο καθαριστικό.

 • 4. Άφησε το συνθετικό δέρμα να στεγνώσει

 • Πριν περάσεις στο επόμενο βήμα, καλό είναι να αφήσεις τα παπούτσια να στεγνώσουν πολύ καλά.

 • 5. "Βάψε" το συνθετικό δέρμα με βερνίκι ειδικό για συνθετικά

 • Υπάρχουν πολλά προϊόντα βαφής ή γυαλιστικά για συνθετικό δέρμα παπουτσιών. Αν το προϊόν είναι σε σκόνη θα χρειαστείς ένα βουρτσάκι για να το εφαρμόσεις. Αν το προϊόν είναι σε υγρή μορφή τότε συνήθως έχει δικό του σφουγγαράκι που το πιέζεις και διαβρέχεται με το υγρό.

  Πέρασε τα παπούτσια καλά έτσι ώστε το υλικό να απλωθεί ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.

  Συμβουλή: Το συνθετικό δέρμα είναι πιο ανθεκτικό από το φυσικό. Παρόλο που πολλοί πιστεύουν το αντίθετο. Ωστόσο θα πρέπει να αποφύγεις να βάλεις στο πλυντήριο παπούτσια με συνθετικό δέρμα καθώς μπορεί να φθαρούν.

  Αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος καθαρισμού τότε τουλάχιστον να τα βάλεις σε πρόγραμμα με κρύο νερό και με πολύ αργές στροφές. Όσον αφορά το στέγνωμα εννοείται ότι θα γίνει με φυσικό τρόπο στον ήλιο.

  Άλλη μια καλή λύση αλλά λίγο χρονοβόρα είναι τα παπούτσια να πλυθούν στο χέρι. Βάλε τα σε ένα λεκανάκι με χλιαρό προς δροσερό νερό και πλύνε τα με ένα βουρτσάκι προσθέτοντας και ένα ήπιο καθαριστικό.

  Πώς να καθαρίσεις τα suede παπούτσια


  καθαρισμός suede παπούτσια

  Τα Suede παπούτσια καθώς και τα βελουτέ είναι τα πιο δύσκολα στον καθαρισμό. Η σκόνη και η λάσπη κολλάει πολύ σε αυτές τις επιφάνειες. Η διαδικασία καθαρισμού περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

  • 1. Βούρτσισε την Suede επιφάνεια

  • Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να τα βουρτσίσεις πολύ καλά με μία στεγνή βούρτσα. Συνέχισε τη διαδικασία μέχρι να απομακρυνθεί όση περισσότερη σκόνη ή λάσπη γίνεται.

  • 2. Τρίψε με μια γόμα από καουτσούκ

  • Μπορείς να πάρεις μια γόμα από καουτσούκ και να τρίψεις τις επιφάνειες που εξακολουθούν να έχουν πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό είναι αρκετό έτσι ώστε να φύγουν όλα τα υπολείμματα βρομιάς που εξακολουθούν να υπάρχουν τοπικά στη suede επιφάνεια.

  • 3. Ψέκασε με σπρέι σιλικόνης

  • Αφού τα παπούτσια έχουν καθαριστεί καλά μπορείς να τα ψεκάσεις με σπρέι σιλικόνης. Τα σπρέι αυτά προστατεύουν τις βελούδινες ή suede επιφάνειες από νέους λεκέδες ή και από προβλήματα που οφείλονται στο νερό.

   Συμβουλή: Επειδή τα suede παπούτσια είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν, ίσως χρειαστεί να τα πλένεις σε μια λεκάνη με νερό και ένα ήπιο καθαριστικό. Τρίψε την suede επιφάνεια με ένα πολύ απαλό βουρτσάκι και μόλις καθαρίσουν ξέπλυνέ τα και άφησέ τα να στεγνώσουν.

   Η λύση του πλυντηρίου είναι σχεδόν απαγορευτική. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι φθαρούν οι σουέτ επιφάνειες. Παρόλα αυτά αν δεν υπάρχει άλλη λύση, τότε να επιλέξεις το πιο απλό πρόγραμμα με εντελώς κρύο νερό (αν υπάρχει) και με την ελάχιστη ταχύτητα περιστροφής. Να βάλεις τα παπούτσια σε συνδυασμό και με άλλα υφάσματα (όχι μόνα τους στο πλυντήριο). Μετά την πλύση άφησε τα στεγνώσουν για πολλές ώρες.

  Συμβουλές καθαρισμού παπουτσιών


  Για την κακοσμία


  Η κακοσμία των παπουτσιών οφείλεται σε μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται σε περιβάλλον που ευνοείται από την υγρασία. Συνήθως αφορά παπούτσια που φοριούνται για πολλές ώρες ή υποδήματα που δεν αερίζονται σωστά.

  Οι υδρατμοί των ποδιών εγκλωβίζονται μέσα στα παπούτσια με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα περιβάλλον που βοηθά στην ανάπτυξη μικροοργανισμών (κακοσμία).

  Για να λυθεί το πρόβλημα τα παπούτσια θα πρέπει να πλυθούν είτε με χλιαρό νερό και σαπουνάδα μέσα σε μια λεκάνη είτε στο πλυντήριο με κρύο νερό και χαμηλές στροφές εφόσον το επιτρέπουν τα παπούτσια (είναι αρκετά ανθεκτικά).

  Έπειτα θα πρέπει να στεγνώσουν πολύ καλά στον ήλιο. Αν τα παπούτσια μείνουν στον ήλιο για αρκετή ώρα ο πληθυσμός των μικροοργανισμών που προκαλεί κακοσμία θα ελαττωθεί σημαντικά. Έπειτα είναι σημαντικό τα παπούτσια να ψεκαστούν με σπρέι ειδικό που εμποδίζει την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Τα σπρέι αυτά είναι αυτά που χρησιμοποιούνται και στα πόδια.

  Για τις σόλες από καουτσούκ


  Οι σόλες από καουτσούκ μπορούν να καθαριστούν με μαγειρική σόδα. Ανάμειξε λίγη σόδα με νερό έτσι ώστε να γίνει μία πάστα. Έπειτα πάρε μια οδοντόβουρτσα παλιά, βούτηξέ την στην πάστα και τρίψε καλά τη σόλα των παπουτσιών.

  Η θερμοκρασία νερού πλυσίματος


  Τα παπούτσια είναι πολύ καλύτερα να πλένονται στο χέρι με μια λεκάνη με νερό και ένα ήπιο καθαριστικό. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να χρησιμοποιήσεις χλιαρό προς δροσερό νερό.

  Αν θέλεις οπωσδήποτε να πλύνεις τα παπούτσια στο πλυντήριο, τότε να επιλέξεις πλύση με κρύο νερό. Αλλιώς θα ξεκολλήσουν ή θα παραμορφωθούν.

  Για τις κιτρινίλες στα λευκά παπούτσια


  Οι κιτρινίλες στα λευκά παπούτσια εμφανίζονται με το χρόνο και κάνουν τα παπούτσια να φαίνονται πολύ παλιά. Ένας καλός τρόπος για να καθαριστούν είναι το λευκό ξύδι. Βάλε λίγο λευκό ξύδι σε μία οδοντόβουρτσα ή σε ένα βουρτσάκι και τρίψε καλά την κιτρινισμένη επιφάνεια. Έπειτα άφησε τα παπούτσια στον ήλιο για τρεις ημέρες χωρίς να τα έχεις ξεπλύνει.

  Το ξύδι θα δράσει αποτελεσματικά. Έπειτα μπορείς να ξεπλύνεις τα παπούτσια σου σε ένα λεκανάκι με νερό και ένα ήπιο καθαριστικό έτσι ώστε να απομακρυνθεί η μυρωδιά από το ξύδι.

  disclaimer: δεν φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν ανεπιθύμητα αποτελέσματα κατά την εφαρμογή των πιο πάνω προτεινόμενων μεθόδων.

  Σχετικά άρθρα:

  Τι να Αγοράσω: Φθηνά ή Ακριβά Παπούτσια;
  Τι να Αγοράσω: Φθηνά ή Ακριβά Παπούτσια;
  Δες τι παπούτσια να αγοράσεις. Φθηνά ή ακριβά; Πότε να επιλέξεις οικονομικά και πότε ακριβά. Καλύτερη συλλογή 2024 με παπούτσια φθηνά και ακριβά.
  Επώνυμα ή Φθηνά παπούτσια; Ιδού η απορία!
  Επώνυμα ή Φθηνά παπούτσια; Ιδού η απορία!
  Δες πότε πρέπει να αγοράσεις επώνυμα παπούτσια και πότε φθηνά. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής. Τι να προσέξεις.
  ΑΡΧΙΚΗBLOGΠΩΣ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΩ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ          site με ρούχα
  Όλα τα ρούχα συγκεντρωμένα σε ενα site.
  επίσκεψη  ❯ 

  site με τσάντες
  Φτιάξαμε το πιο πλήρες site στην Ελλάδα.
  επίσκεψη  ❯ 


   Δημοφιλή Άρθρα
  Τα 15 Καλύτερα Running Παπούτσια - ΤεχνολογίεςΤι Νούμερο Παπούτσι να Αγοράσω; Χρήσιμες ΣυμβουλέςΣωστός Καθαρισμός Παπουτσιών - Καλύτεροι ΤρόποιΠοια Είδη Αθλητικών Παπουτσιών υπάρχουν και τι είναι καλό να γνωρίζειςΠώς να Συνδυάσεις τα Καλοκαιρινά Παπούτσια με τα Ρούχα (για γυναίκες)
  όλα τα άρθρα  ❯


   Γυναικεία
  Μποτάκια Γόβες Sneakers Μπότες Oxfords Πλατφόρμες Αθλητικά
  περισσότερα  ❯

   Ανδρικά
  Μποτάκια Αθλητικά Επίσημα Sneakers Σταράκια
  περισσότερα  ❯

   Παιδικά
  Sneakers Αθλητικά Μποτάκια Μπότες Βρεφικά Γαλότσες
  περισσότερα  ❯
   Μοντέλα
  Nike Air Force 1 Adidas Gazelle Fila Disruptor Vans Old Skool Nike Air Max 97 Converse All Star
  περισσότερα  ❯


   Ανακάλυψε στο opo
  Το Blog μας Top Συλλογές Καταστήματα